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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
17/12/2013 |
Data da última atualização: |
10/03/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
VIEIRA, F. do N.; JATOBÁ, A.; MOURIÑO, J. L. P.; VIEIRA, E. A.; SOARES, M.; SILVA, B. C. da; SEIFFERT, W. Q.; MARTINS, M. L.; VINATEA, L. A. |
Afiliação: |
FELIPE DO NASCIMENTO VIEIRA, UFSC; ADOLFO JATOBÁ, UFSC; JOSÉ LUIZ PEDREIRA MOURIÑO, UFSC; EDUARDO ALANO VIEIRA, CPAC; MARIANA SOARES, UFSC; BRUNO CORRÊA DA SILVA, UFSC; WALTER QUADROS SEIFFERT, UFSC; MAURÍCIO LATERÇA MARTINS, UFSC; LUIS ALEJANDRO VINATEA, UFSC. |
Título: |
In vitro selection of bacteria with potential for use as probiotics in marine shrimp culture. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília v. 48, n. 8, p. 998-1004, ago. 2013. |
ISSN: |
0100-204X |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this work was to isolate strains of lactic acid bacteria with probiotic potential from the digestive tract of marine shrimp (Litopenaeus vannamei), and to carry out in vitro selection based on multiple characters. The ideotype (ideal proposed strain) was defined by the highest averages for the traits maximum growth velocity, final count of viable cells, and inhibition halo against nine freshwater and marine pathogens, and by the lowest averages for the traits duplication time and resistance of strains to NaCl (1.5 and 3%), pH (6, 8, and 9), and biliary salts (5%). Mahalanobis distance (D2) was estimated among the evaluated strains, and the best ones were those with the shortest distances to the ideotype. Ten bacterial strains were isolated and biochemically identified as Lactobacillus plantarum (3), L. brevis (3), Weissella confusa (2), Lactococcus lactis (1), and L. delbrueckii (1). Lactobacillus plantarum strains showed a wide spectrum of action and the largest inhibition halos against pathogens, both Gram‑positive and negative, high growth rate, and tolerance to all evaluated parameters. In relation to ideotype, L. plantarum showed the lowest Mahalanobis (D2) distance, followed by the strains of W. confusa, L. brevis, L. lactis, and L. delbrueckii. Among the analyzed bacterial strains, those of Lactobacillus plantarum have the greatest potential for use as a probiotic for marine shrimp. |
Palavras-Chave: |
Acid lactic bacteria; Bactéria ácido?láctica; Bactérias ácido-lácticas; Bioprospecção; Bioprospection; Camarão marinho; Inibição de patógeno; Marine shrimp; Pathogen inhibition; Probiótico. |
Thesaurus Nal: |
Lactobacillus; Litopenaeus vannamei; probiotics; Weissella confusa. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/94184/1/In-vitro-selection.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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Biblioteca |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
28/01/2011 |
Data da última atualização: |
28/01/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SERAFIM, E. J.; LUDKE, M. do C. M. M; TORRES, T. R.; LUDKE, J. V.; SILVA, G. M.; COSTA, A. A. G. de; FARIA, M. A. M.; SANTANA, E. M. de; SOUZA, E. J. O. de; SANTOS, P. A. dos. |
Afiliação: |
JOSÉ ERIBERTO SERAFIM, UFRPE; MARIA DO CARMO MOHAUPT MARQUES LUDKE, CNPq; THAYSA RODRIGUES TORRES, UFRPE; JORGE VITOR LUDKE, CNPSA; GLEISE MEDEIROS DA SILVA, UFRPE; LEKSANDER ADAM GONÇALO DA COSTA, UFRPE; MARIA ALICE MARTINS DE FARIA, UFRPE; EMMANOEL MORAIS DE SANTANA, UFRPE; EVARISTO JORGE OLIVEIRA DE SOUZA, UFRPE; PRICILA ANTÃO DOS SANTOS, UFRPE. |
Título: |
Composição corporal de frangos de corte alimentados com dietas fareladas e peletizadas contendo milheto grão ou moído |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
In: JORNADA DE ENSINO, PESQUISA EXTENSÃO, 10.; SEMANA NACIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA, 2010, Recife. Anais... Recife: UFRPE, 2010. JEPEX. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Projeto/Plano de Ação: 16.00.30.004 |
Palavras-Chave: |
Ave. |
Thesagro: |
Frango; Nutrição Animal. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/26132/1/Ludke-composicao.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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